dimecres, 7 de setembre del 2011

Corbates a ratlles.

Al programa de radio “Tot es possible”, de RAC1, una persona ha preguntat per què a les corbates les ratlles en diagonal sempre van en la mateixa direcció.

Es una pregunta totalmente intrascendent, però força divertiva, o sigui que he decidit fer una mica de recerca sobre el tema.
El primer ha estat comprobar la validesa de la afirmació inicia.  He buscat “Stripped ties” a google i he mirat les imatges que surten, i es veu que hi ha corbates amb ratlles diagonals en les dos direccions, per tant no es cert; si mes no, no del tot.
Ara bé la part divertiva: el que he observat a les fotos es que la majoria de corbates tenen les ralles inclinades cap a la dreta; sobre això he elaborat dos hipòtesi complementàries que expliquen el perquè:
Hipòtesi 1: Els dissenyadors de moda que no saben dibuixar
Feu un experiment molt senzill: Agafeu un paper i un llapis/rotulador/boligraf/pinzell i dibuixeu, ràpidament una línia inclinada. Si sou dretans, el gest que haureu fet es de dalt a baix i de dreta a esquerra, mentre que si sou esquerrans l’haureu fet da dalt a baix i d’esquerra a dreta. Com que la major part de la població es dretana, es normal que al dissenyar una cosa amb línies inclinades les línies cerixin cap a la dreta. Com que els dissenyadors de modes en realitat no saben dibuixar, queda clar que el disseny de les corbates a ratlles diagonals tendirà a seguir el gest natural de la ma.
Nota explicativa: per què dic que els dissenyadors de modes no saben dibuixar.
Fa poc vaig veure un documental sobre disseny de modes; en ell es mostrava el procés creatiu d’un parell de dissenyadors, i hem vaig adonar que tots dibuixaven igual: formes amb línies rectes, sense cap semblança a dones de veritat, amb taques de color per representar el vestit. Suposo que es per això per que les models d’alta costura son totes tan primes, si no no es podiren col·locar uns dissenys que s’han realitzar sense tenir en compte les proporcions reals del cos humà.
Hipòtesi 2: El motiu psicològic
A la nostra cultura llegim d’esquerra a dreta, i el creixement o decreixement d’una línia l’interpretem segons aquesta direcció. Aquesta línia: / creix, mentre que aquesta \ decreix.
Una cosa que creix sempre dona mes bones sensacions que una cosa que es fa petita, que es redueix, per eixò es possible que al escollir una corbata a ratlles tinguem una tendència inconscient a escollir les que van cap a dalt a la dreta, ja que donen sensació de creixement, millora.
He fet un petit experiment a l’armari de casa amb les meves corbates (que tot iq ue ja no hem poso, encara conservo). Tan sols tinc dos corbates a ratlles (sempre vaig preferir els colors plans), pero les dues son amb línies creixents.
Deixo com a exercici pels lectors el fer el mateix experiment i decidir si aquesta hipòtesi es correcta o no.

Bones festes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No prometo res